ENTREVISTA AL PERIODISTA I ESCRIPTOR JOHN CARLIN

El Factor Humà, del periodista anglès John Carlin, ha estat un dels llibres més llegits aquest 2009. Excel·lent crònica de la reconciliació del poble sud-africà gràcies al magnetisme i capacitat de diàleg de Nelson Mandela.  Una obra que acaba de donar el salt a la gran pantalla sota el títol d’Invictus.

Fa res que ha tornat de Hollywood, de la presentació d’Invictus. Com s’ha sentit envoltat d’estrelles?

JOHN CARLIN Fantàstic. Et donaré una primícia, a la pel·lícula parlen de Barcelona. Al llibre, quan Mandela es troba amb el capità de la selecció sudafricana de rugby, Francois Pienaar, li parla dels Jocs Olímpics de Barcelona, i a la pel·lícula ho han inclós.

Imagino que el dia de l’estrena es va passejar per la catifa vermella?

JC Vaig anar amb quatre convidats, entre elles la meva tieta, Miss Mèxic l’any 1957, nascuda a Barcelona i filla del cap de l’aviació de la República. Quan vaig arribar al cinema em vaig dirigir a les taquilles però no hi havia cap entrada al meu nom. Imaginat, havia volat fins Los Angeles i pensava que no podria entrar a l’estrena. Però va aparèixer un home i em va dir que havia de passar per la catifa vermella. Va ser increïble. Després va haver-hi una festa on també hi van anar en Morgan Freeman i el Matt Damon, protagonistes del film, i el Clint Eastwood, que l’ha dirigit.

Està content amb l’adaptació?

JC M’ha agradat molt. Hollywood sempre pren dreceres i aquesta pel·lícula no és una excepció. Hi ha algunes coses que no són del tot fidels amb el llibre, però en general el film ha captat l’esperit d’aquells moments. I Morgan Freeman fa un retrat de Mandela espectacular. I no només ho dic jo, sinó que també gent que coneix molt bé a Mandela.

Va ser Freeman qui és va interessar en portar al cinema el seu llibre.

JC Portava força temps volent interpretar el paper de Mandela. Fa anys va comprar els drets de la seva autobiografia, El LLarg Camí Cap A La Llibertat, però mai no van acabar d’aconseguir una bona adaptació. És un llibre fantàstic, però és molt complicat traslladar-lo al llenguatge cinematogràfic.

I aleshores va aparèixer El Factor Humà.

JC Amb Morgan Freeman ens vam conèixer de casualitat el juny del 2006 en un poble molt petit del Mississippí. Ell ja havia sentit a parlar que estava treballant en aquest llibre i es va mostrar molt interessat.

Tot ha anat molt ràpid. El llibre es va publicar el 2009 i la pel·lícula s’estrenarà aquí el 29 de gener.

JC Sí, tot en un parell d’anys. Morgan Freeman em va comprar els drets del llibre i va enviar un guionista a Barcelona, que va estar una setmana amb mi per veure com es podia adaptar la història al cine. Un guió que ens va convèncer tan a mi com al Morgan Freeman. Ell se’l va passar a Clint Eastwood, que també es va mostrar ràpidament molt interessat en dirigir el film. I Eastwood va ser l’encarregat de fer-li la proposta a la Warner Brothers. La veritat és que si que ha anat molt ràpid.

Més enllà de la pantalla hi ha alguna similitud entre Morgan Freeman i Nelson Mandela?

JC Primer de tot hi ha una certa semblança física. Freeman és alt com Mandela. Però també un home, com Mandela, amb magnetisme. D’aquells que entren en una habitació i et fixes en ell. A més, va estar molt de temps praparant-se per aquest paper. Reunint-se amb Mandela, estudiant els seus gestos, les seves expresions facials… M’extranyaria molt que no el nominessin pels Oscars.

Hi ha algun altre personatge sobre el que l’interesses escriure?

JC Per mi serà molt difícil que buscar un tema que m’apasioni tant com aquest. Va ser tan important conèixer a Mandela i estar a Sud Àfrica durant aquell època, que si escric un nou llibre serà quelcom més distant professionalment. No hi ha cap personatge polític que s’apropi, ni remotament, al que va ser Mandela.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s